Amazon.co.uk Widgets

NLP coaching i forhold til NLP terapi

Kan man bruge NLP-værktøjer til psykoterapi?
Ja! Det handler om den uddannelse, du tager. Spørgsmålet om hvornår man coacher og hvornår man giver terapi bliver derfor også meget relevant. Her er en lille oversigt, som kan bruges som tommelfingerregel.

Hvornår coaching? Hvornår psykoterapi?
Coaching er velegnet til det sunde menneske, der grundlæggende har det godt, men har brug for hjælp til at skabe forandring i sit liv. Psykoterapi er velegnet til mennesket i følelsesmæssig smerte, og som har brug for dybereliggende, personlige forandringer.

Coaching med NLP har til formål at hjælpe den coachede til at finde den relevante dagsorden, understøtte denne og hjælpe ham eller hende med at nå sine mål. Coaching har fokus på fremtiden og bearbejdningen af de forhindringer, der spærrer for den coachedes mål og er kun i meget lille omfang årsagsorienteret. NLP anvendt i terapi inddrager i større grad den coachedes livshistorie og har til formål at give ham/hende mulighed for at skabe et andet forhold til de oplevelser, der har bidraget til hans eller hendes livskonklusioner. NLP-terapi har i høj grad fokus på hændelser tidligere i livet og deres betydning for den coachedes ”nuværende tilstand”.

Personer med meget komplekse problemstillinger og kliniske diagnoser bør henvises til psykiater eller psykolog.

Grænsen mellem coaching og psykoterapi
Mange har forsøgt skarpt at adskille coaching og psykoterapi for at få større klarhed på området. Sandheden er nok, at de to supplerer hinanden – og har en fællesmængde af værktøjer og behov de kan opfylde.

Etik og ansvar
NLP-metoderne er meget effektive og forholdsvis lette at lære og anvende. Dette stiller krav til NLP-coachen om at kende sine begrænsninger. Du er ikke Gud eller har magten til at ændre andre mennesker. Du har en værktøjskasse som du lærer at anvende på en solid og professionel måde så andre mennesker kan få glæde af det.

Du kan ikke gøre nogen skade med de værktøjer du lærer på fx. en NLP Coach Practitioner uddannelse. Det fritager dig dog ikke for at være meget omhyggelig med at vurdere den coachedes mentale tilstand og evner og udforme coachingen derefter. Økologitjekket er udformet til at hjælpe med dette. Så længe du tager hensyn til økologi, det vil sige anvender økologitjekket for at sikre, at de forandringer personen foretager sig er i overensstemmelse med personens værdier og muligheder. Coacher du en person, der i virkeligheden har brug for psykoterapi er din coaching i værste fald blot resultatløs. Coaching er nemlig ikke så dybdegående i forandringsprocessen som psykoterapi. Du bør dog altid som coach forholde dig ydmyg i forhold til dine evner og vide, hvornår du evt. bør sende en person videre til en psykoterapeut. Brug tommefingerreglen hellere henvise en gang for meget end en gang for lidt.

En god coach er som en god kok. Det handler ikke så meget om de værktøjer, kokken har til rådighed, mere om kokkens generelle forståelse for og erfaring med mad. En god kok kan lave fantastisk mad med dårlige gryder og knive. En dårlig kok vil lave dårlig mad, selv om han eller hun har de bedste køkkenredskaber til rådighed. NLP rummer gode metoder, og de er ikke noget i sig selv! Det afgørende er, hvordan man forstår og anvender dem:

En god NLP-coach sikrer, at forandringer skabes i overensstemmelse med den coachedes værdier, overbevisninger og formåen, samt i overensstemmelse med den livssituation, den coachede befinder sig i. NLP-metoderne skal – ligesom alle andre coaching-metoder – bruges etisk, ansvarsfuldt og ydmygt, før de har en gavnlig og hensigtsmæssig virkning.

/Kolja

Kunne du lide dette indlæg? Så klik hér og abonner på AnvendtNLP. Kategorier: Coaching, Etik, NLP, Terapi

Kommentarer

4 kommentarer til “NLP coaching i forhold til NLP terapi”

 1. Bjørn Nørgård Mathiasen den 7. oktober, 2008 14:08

  Som ansvarlig psykoterapeut, coacher man ikke alene, men skelner nøje immelem hvad der er brug for i den konkrete situation.
  Den principelle forskel er, at når man coacher arbejdes alene med holdninger og indstillinger. I psykoterapi derimod arbejder med udgangspunkt i det som fylder i den enkeltes liv lige nu. Det være sig eksistentielt, kognitivt eller psykodynamisk, og endelig kropsbevidsthed. I parterapi er det ofte kommunikationen der er problemet.

 2. Coach.dk’s BLOG » Blogarkiv » Fix min Temaaften på DR2 den 26. oktober, 2008 17:34

  […] Anvendt NLP har Kolja Rieffestahl skrevet et indlæg om NLP coaching i forhold til NLP terapi, som måske kan hjælpe til at kaste lys over en lille del af […]

 3. Gorm den 10. april, 2012 18:35

  Du står: “En god NLP-coach sikrer, at forandringer skabes i overensstemmelse med den coachedes værdier, overbevisninger og formåen, samt i overensstemmelse med den livssituation, den coachede befinder sig i.”

  Det rejser spørgsmålet fra mig: Kan en god eller dårlig NLP-coach skabe forandringer, som IKKE er i overensstemmelse med den coachedes værdier, overbevisninger og formåen?

 4. Kolja Rieffestahl den 11. april, 2012 13:09

  Hej Gorm

  Tak for dit spørgsmål. Det hele bliver jo lidt forenklet når man forklarer det i en kort artikel. Sagen er at forandring jo altid på en måde foregår med den coachedes accept. Problemet er, at den coachede sjældent har overblik over konsekvenserne af forandringsprocessen, og det er derfor meget vigtigt at coachen tager ansvar for at lave det vi i NLP kalder for ‘økologitjek’, som her ikke har noget med gulerødder at gøre men at relatere en ønsket forandring til andre livsområder, altså at lave en slags konsekvensberegning som den coachede ikke selv har overblik og ressourceer til at lave.
  Man kan godt lave en forandring som indenfor et livsområde virker positivt, men indenfor et andet virker modsat negativt.
  Det er dette overblik og ansvar den gode og dygtige coach altid har og sikrer at der ikke opstår en indre konflikt i forbindelse med en forandringsproces.

  Mange hilsener,
  Kolja