Amazon.co.uk Widgets

Moving the Mountain – NLP og fysiske symptomer

Jeg er meget fascineret af, hvordan NLP kan bruges i forbindelse med fysiologiske tilstande, hvor den kinestetiske komponent i det indre kort over virkeligheden spiller så væsentlig en rolle, at det er muligt at forandre selvsamme fysiologiske tilstand ved hjælp af NLP coaching eller terapi.

I min jagt på inspiration faldt jeg på et tidligt tidspunkt over et par artikler, som gjorde (og stadig gør) et stort indtryk på mig.

I sin artikel Moving the Mountain skriver Laura Coulson om sit arbejde med en 13 årig pige, der havde Cerebral Parese (spastisk lammelse) og store vanskeligheder med at gå.

Et stykke inde i artiklen skriver hun:

I explained how the signal that is sent to the brain is: the foot stepped on something, and the signal is sent back to the foot telling it to respond by lifting and flexing the muscles, then the foot deciphers that it is OK to relax, sends that message to the brain, the brain then sends the message to relax back to the foot, and the foot relaxes. From this, we mutually determined that her feet are sending the messages to her brain, and her brain is currently unable to send the response back to her feet. I then showed her an illustration of all of the nerves in the legs, and we traced (with her fingers) along the illustration a path through the nerves from the hind brain to each foot. This enabled her to get a kinesthetic path through her fingers, as well as a visual path through her eyes. I also had her saying la la la la la la la, to get an auditory path that would be taken by a signal from her brain through her legs and to her feet.

We then closed our eyes and imagined traveling through her own body on the same path, paying extra attention to parts’ objections and parts’ statements, along the way. The first block in the path was an objection by a part located somewhere in the vicinity of her gut (relating to the head/heart/gut) area. It had the positive intention of “safety”. K noted that often at the end of her day, her legs would twitch, as if excess energy had built up during the day, and this same part would object by saying, “What about safe?” Physiologically, the “safe” was in the behavioral level of the logical levels. The part was approximately 3-4 years old, and exercised the “learned” behavior of “withdrawing” when it was not “safe.”

og efter at have brugt Six Steps Reframing på den del:

Next, as we continued along the path of the nervous system to her feet, we discovered another block. To determine what it was, we decided to use creative thinking and metaphors by creating an animal that could travel as fast as a nerve signal. (…) K chose a cheetah to represent a nerve pulse to her feet. I then had K step first person into the cheetah, and make her starting place her cerebellum. We asked ourselves, “What would be something compelling to get the cheetah to run super fast to get to it?” K decided that the smell of raw meat would do the trick.

Now the question was: How do we get the cheetah to want to get to the foot? Hmmm, K thought, “What is more compelling to a cheetah than raw meat?” K decided that at the bottom of her feet she would place a meadow in which there were female cheetahs in heat, with big eyelashes and wearing lipstick. They would be wagging their tails appealingly, and saying–with kind of a May West attitude–“Com’on, big boy!”. (Pretty creative kid, huh!) The second the cheetah saw those hotty girl cheetahs down there, it zoomed to K’s feet as fast as it could, and held tails with the girl cheetah saying, “Oooohhh, baby,” all along the way.

Efter at have fået hele gepardens tur ned gennem benene til at være mulig og hurtig, går de udenfor for at prøve at gå uden krykker for første gang i pigens liv:

We then imagined we were like Forest Gump, when he ran for the first time and his braces fell off. I threw her crutches away, one at a time, with added sound effects and exaggerated motions. I asked, “Are you ready?” She excitedly and congruently said, “Yup.” I said, “OK, lets do it!” I then guided her in her first steps. After two steps, I gradually released my arm from her waist, and let her go. Let me tell you, SHE WENT! She took two steps on her own, and started to lose her balance. Her mom guided her safely. She was BEAMING! She said, “MOM, I did it! I’ve never done this in my life, and I DID IT.”

Artiklen kan læses i sin helhed på NLP sitet Institute for the Advanced Studies of Health, og hér er det direkte link til artiklen.

Lauras tilgang til arbejdet med metaforer er yderst spændende, og det kræver at man som coach eller terapeut virkelig køber den coachedes metaforer 100%. Når man gør det, så sker der nogle ting, der er helt fantastiske.

I et af de næste indlæg, vil jeg skrive om, hvordan jeg har arbejdet med en ung knægt med hovedpine, ørepine og feber, og om hvordan han kom af med alle tre på blot en enkelt session.

Har du erfaringer med den direkte effekt på sygdomme og lidelser af forskellig karakter i dit arbejde med NLP?

Så skriv en kommentar til dette indlæg.

Eller – hvis du har lyst til at skrive et egentligt indlæg om dine oplevelser, så send mig en mail på coach@ronnau.com. Så finder vi ud af, hvordan det kan lade sig gøre.

/Anders Rønnau
www.ronnau.com
www.adhd-coach.com

Kunne du lide dette indlæg? Så klik hér og abonner på AnvendtNLP. Kategorier: Coaching, Modeling, NLP, Teknikker, Terapi

Kommentarer

Det er ikke længere muligt at kommentere.