Amazon.co.uk Widgets

I Begyndelsen var – Richard Bandler

Det burde være lovpligtigt at en sådan weblog skal starte med et indlæg om Richard Bandler. Og jeg kan love, at der kommer til at være en række indlæg om Richard Bandler, for manden og legenden er virkelig spændende.

Richard er geniet bag NLP. Selvfølgelig var de to til at formalisere NLP, og John Grinders arbejde og viden om sprogforskning – og især hans akademiske tilgang – har spillet en meget stor rolle for udviklingen af NLP. Og det ændrer ikke på, at det var Bandler der i starten af 70’erne, der var skør nok til at prøve noget andet. Og noget mere andet. Og en masse mere andet. Bare for at se, hvad der skete. Han er så på tværs af konventioner, så det måtte komme fra ham, at hvis man gør noget andet end alle andre, så får man et andet resultat. 

Pyha, hvor starter jeg.

Det lader ikke til, at der er nogen, der er helt sikre på, hvad Bandlers baggrund egentlig er. Og de fleste lader til at være enige om at Bandler selv fortæller den historie, der passer ham bedst. Den bedste kilde jeg endnu har fundet i forhold til de tidlige dage af NLP, er Terrence McClendons bog The Wild Days – NLP 1972-1981.

Ifølge bogen var Bandler indskrevet på matematik og datalogi i 1972, men var uinteresseret i sine fag, og shoppede rundt i en masse forskellige andre fag som filosofi og psykologi. Her viste han sig at være provokeret af universitetets tilgang til psykologi, og da han på sit fjerde år fik mulighed for at afholde et kursus selv, valgte han at undervise i Gestalt Terapi. John Grinder var Bandlers vejleder på dette projekt, og var fascineret af den unge mand, der gav den gas og sprængte alle grænser for hvad der var normalt og i orden. Og kurset var en succes.

McClendon skriver: ”NLP is as much an attitude as anything else. … The attitude of NLP is more overtly demonstrated in Richard’s training and therapeutic personality. The attitude is one of GO FOR IT! It is one of assertiveness which is often confused for aggressiveness. It is one of lust for life, experimentation and if that doesn’t work, do something different.

Det er svært for mig at forestille mig det miljø, som NLP blev udviklet i. En studerende fik lov at afholde sit eget kursus i et emne efter eget valg. Andre studerende fik fuld credit for kurset. Bandler lavede et kursus, hvor de studerende sad i en rundkreds på puder. I midten var to puder, hvor Bandler sad på den ene med en pakke smøger og en pakke Kleenex, og hver eneste time startede med at han spurgte ”Who would like to go first?” Blandt de studerende var der så konkurrence om at få lov. Sådan lyder legenden – som fortalt af en af de personer, der var i lokalet og senere blev en del af gruppen rundt om Bandler og Grinder, da udviklingsarbejdet for alvor gik igang.

Bogen The Wild Days kan kun købes direkte hos McClendon i Australien.

/Anders.

www.ronnau.com
www.adhd-coach.com

Kunne du lide dette indlæg? Så klik hér og abonner på AnvendtNLP. Kategorier: Bøger, Folk i branchen, Historie, NLP

Kommentarer

Det er ikke længere muligt at kommentere.